Hjem Reise Amerika Da det kokte i skinndressen

Da det kokte i skinndressen

Jeg har hatt mange minnerike opplevelser på to hjul rundt i verden. Noen opplevelser litt mer dramatiske enn andre. 

I oktober 2017 herjet enorme skogbranner nord i California. 44 mennesker omkom, 8900 bygninger ble ødelagt og 99 150 hektar skog brant ned. Verst rammet var Sonora County nord for San Fransisco. Og det var akkurat der jeg befant meg på motorsykkel. 

Tanken var å følge Stillehavskysten langs den berømte Highway no. 1 nordover til Oregon. Motorsykkelen, en Indian Chief Vintage, ble hentet hos utleier i San Fransisco. Selv om jeg startet tidlig på dagen var varmen allerede intens, og jeg ble advart mot ekstremvarmen før jeg kjørte. 

Men utrustet med godt mot og lite vett cruiset jeg over Golden Gate Bridge. Tok en liten omvei ned til havna i Sausalito. For det var nemlig her Otis Redding satt og så på skipstrafikken på Frisco Bay når han skrev klassikeren “Dock of the Bay” 

Deretter tilbake på hovedveien og etter noen kilometer tok jeg til venstre inn på no.1 mot kysten. Nå begynte heten å merkes og luften sto bare og dirret. Etter 35 kilometer kom jeg til Stinson Beach og ikke lenger. Veien stengt og da var det bare å snu.  

Motorveien Interstate 101 ble alternativet nordover. Nå var det for alvor hett inni den svarte skinnjakka og etter noen mil var trafikken bom stopp. Foran var himmelen dekket av svart røyk over pulserende rød og orange gjenskinn fra flammene på grunn av en enorm skogbrann. Et uhyggelig og skremmende syn. Bak meg var himmelen klar og blå med en nådeløs stekende sol. Der sto jeg fast i tett trafikk på en motorsykkel. 

Jeg så ned på temperaturmåleren som viste 118º Fahrenheit. Det tilsvarer 48º Celcius. Nå var det blitt uutholdelig inni kjøredressen. Og min tilstand begynte nok å nærme seg en faretruende grense der jeg risikerte å kollapse. Faktisk så husker jeg ikke så mye av resten av kjøreturen, men på en eller annen måte fikk jeg tråklet meg mellom bilene og kom meg inn på en veikro i utkanten av Santa Rosa. 

Sannsynligvis var jeg nummeret før heteslag når jeg sank ned på en stol. Ved ett bord lenger inni lokalet satt en ungdomsgjeng. De kikket bort på meg og diskuterte tydeligvis litt, og så kom den ene bort til meg med ett stort glass med Pepsi med isbiter! Hverken før eller siden i mitt lange og syndefulle liv har ett glass med drikke smakt så vidunderlig.  

Jeg tok inn på ett motell i Santa Rosa en erfaring rikere. Å kjøre motorsykkel under slike ekstreme forhold er uforsvarlig, men når man i tillegg ikke har med seg rikelig med vann til å drikke, blir definisjonen komplett galskap. 

Dagen etter la jeg om ruta og kjørte østover og oppover mot Sierra Nevadas i retning mot Reno. En forholdsvis smertefull tur som krevde kreative sittestillinger. Saken var den at jeg hadde pådratt meg 2.grads forbrenninger med brannblemmer over hele ryggen og på baksiden av leggene som følge av varmebehandlingen på Interstate 101 dagen i forveien. 

Forfatteren på Historic Navajo Bridge, Arizona

Hovedbildet på toppen er fra Stinson Beach, rett nord for San Fransisco, Californa. Stillehavet kan skimtes i bakgrunnen gjennom disen

Gunnar J. Lundal er en motorsykkelentusiast, pensjonist, kampsportinstruktør, far, bestefar og oldefar. Født i 1956, oppvokst i Odda og Tyssedal og bor i Farsund.

Har i en mannsalder nytt motorsykkelivets gleder i Norge, Europa, USA, Australia og Tasmania, men er først og fremst USA-entusiast.

En innstilling om å leve mens man kan ble tydeligere etter en alvorlig kreftsykdom noen år tilbake.


- Annonse -
Exit mobile version